A dzisiaj, truskaweczki, nie pierwsze w tym roku , ale za to smaczne 😉

Tak sobie pomyślałam,że będę co jakiś czas wrzucać do przepisu krótkie notki na temat pielęgnacji naszej buzi itd. W końcu to taka pasja i zawód, więc czemu nie 🙂

Składniki :

450 g mąki pszennej

200 ml gorącej wody

1 jajko

szczypta soli

60 g masła / margaryny rozpuszczonej

 

Farsz :

ok 500 gram truskawek

cukier

 

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski ze szczypta soli.  wlewamy gotującą się wodę, dodajemy jajko i masło i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.

ciasto należy położyć na blacie i przykryć miską.

w tym czasie myjemy i obieramy truskawki. kroimy je w kosteczkę i posypujemy cukrem.

 

ciasto odrywamy po kawałku i wałkujemy nie może być zbyt chude, bo pierogi podczas gotowania nam rozlepią się lub zrobią się dziury podczas lepienia.

wykrawamy szklanką kółka , formujemy kładąc na dłoni łódeczkę , wgłębienie jak kto woli to nazwać i nakładamy truskawek.

zalepiamy i pozostawiamy na posypanym mąką blacie.

W garnku gotujemy wodę z solą i olejem – po trochu jak do makaronu 😉

Wrzucamy do gotującej się wody po kilka pierogów, można więcej w zależności o wielkości garnka. Gotujemy ok 4- 5 min od momentu wrzucenia do wrzątku.

 

Podawać ze śmietaną i cukrem 😉

IMG_9860_z IMG_9864_z IMG_9884_z